شحم گاو ، روغن دنبه
ﺍﻟﻤﺤﺎﺳﻦ: ﺍﺯ ﺍﻣﺎﻡ ﺻﺎﺩﻕ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎﻡ ﺩﺭﺑﺎﺭﻩ ﺍﻳﻦ ﺳﺨﻦ ﭘﻴﺎﻣﺒﺮ ﺻﻠﻰ ﺍﻟﻠﻪ ﻋﻠﻴﻪ ﻭ ﺁﻟﻪ ﻛﻪ ﻓﺮﻣﻮﺩﻩ ﺑﻮﺩ: «ﻫﺮ ﻛﺲ ﻟﻘﻤﻪ ﺍﻯ ﺍﺯ ﭘﻴﻪْ ﺑﺨﻮﺭﺩ، ﺁﻥ ﻟﻘﻤﻪ ﻫﻢ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﺧﻮﺩ، ﺑﻴﻤﺎﺭﻯ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺑﺪﻥ ﺑﺮﻭﻥ ﻣﻰ ﺭﺍﻧﺪ» ﭘﺮﺳﻴﺪﻧﺪ. ﺍﻳﺸﺎﻥ ﻓﺮﻣﻮﺩ: «ﻣﻘﺼﻮﺩ، ﭘﻴﻪِ ﮔﺎﻭ ﺍﺳﺖ».
ﺍﻟﻜﺎﻓﻰ ﺑﻪ ﻧﻘﻞ ﺍﺯ ﺯُﺭﺍﺭﻩ: ﺍﺯ ﺍﻣﺎﻡ ﺻﺎﺩﻕ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎﻡ ﭘﺮﺳﻴﺪﻡ: ﻓﺪﺍﻳﺖ ﺷﻮﻡ! ﺁﻥ ﭘﻴﻪْ ﻛﻪ ﻫﻢ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﺧﻮﺩ، ﺑﻴﻤﺎﺭﻯ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺑﺪﻥ ﺑﻴﺮﻭﻥ ﻣﻰ ﺑﺮﺩ، ﭼﻴﺴﺖ؟ ﻓﺮﻣﻮﺩ: «ﭘﻴﻪِ ﮔﺎﻭ ﺍﺳﺖ. ﺍﻯ ﺯﺭﺍﺭ! ﻫﻴﭻ ﻛﺲ ﭘﻴﺶ ﺍﺯ ﺗﻮ، ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺑﺎﺭﻩ ﺍﺯ ﻣﻦ ﻧﭙﺮﺳﻴﺪﻩ ﺑﻮﺩ».
ﺍﻟﻜﺎﻓﻰ ﺑﻪ ﻧﻘﻞ ﺍﺯ ﻣﺤﻤّﺪ ﺑﻦ ﻓﻴﺾ: ﻧﺰﺩ ﺍﻣﺎﻡ ﺻﺎﺩﻕ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎﻡ ﺑﻮﺩﻡ ﻛﻪ ﻣﺮﺩﻯ ﺁﻣﺪ ﻭ ﺑﻪ ﺍﻳﺸﺎﻥ ﮔﻔﺖ: ﺩﺧﺘﺮﻡ ﺍﺯ ﺑﻴﻤﺎﺭﻯ ﺷﻜﻢ ﺭَﻭﺵ، ﺗﻜﻴﺪﻩ ﻭ ﻟﺎﻏﺮ ﮔﺸﺘﻪ ﺍﺳﺖ. ﺍﻣﺎﻡ ﺻﺎﺩﻕ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎﻡ ﻓﺮﻣﻮﺩ: «ﭼﻪ ﭼﻴﺰﻯ ﺗﻮ ﺭﺍ ﺍﺯ ﭘُﻠﻮﻯ ﭼﺮﺏ، ﺑﺎﺯ ﻣﻰ ﺩﺍﺭﺩ؟ ﭼﻬﺎﺭ ﻳﺎ ﭘﻨﺞ ﺗﻜﻪ ﺳﻨﮓ ﺑﺮﺩﺍﺭ ﻭ ﺩﺭ ﻛﻨﺎﺭ ﺁﺗﺶ ﺑﮕﺬﺍﺭ ﻭ ﺑﺮﻧﺞ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺩﻳﮕﻰ ﻗﺮﺍﺭ ﺑﺪﻩ ﻭ ﺧﻮﺏ ﺑﭙﺰ ﻭ ﻣﻘﺪﺍﺭﻯ ﭼﺮﺑﻰ ﺗﺎﺯﻩ ﻗﻠﻮﻩ ﮔﺎﻩ، ﺩﺭ ﻇﺮﻓﻰ ﺑﺮﻳﺰ ﻭ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺳﻨﮓ ﻫﺎﻯ ﺩﺍﻍ ﺷﺪﻩ، ﺩﺭ ﺁﻥ ﻗﺮﺍﺭ ﺑﺪﻩ ﻭ ﻇﺮﻑ ﺩﻳﮕﺮﻯ ﺭﺍ ﺑﺮ ﺭﻭﻯ ﺁﻥ ﺑﮕﺬﺍﺭ ﻭ ﺧﻮﺏ ﺑﺮ ﻫﻢ ﺯﻥ ﻭ ﻣﻮﺍﻇﺐ ﺑﺎﺵ ﺑﺨﺎﺭ ﺁﻥ، ﺧﺎﺭﺝ ﻧﺸﻮﺩ. ﻫﻨﮕﺎﻣﻰ ﻛﻪ ﺭﻭﻏﻦ ﺫﻭﺏ ﺷﺪ ﻭ ﺑﺮﻧﺞ ﻫﻢ ﺧﻮﺏ ﭘﺨﺘﻪ ﺷﺪ، ﺭﻭﻏﻦ ﺁﺏ ﺷﺪﻩ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺑﺮﻧﺞ ﺑﺮﻳﺰ ﻭبه بیمار دخترت ﺑﺨﻮﺭﺍﻥ».
🔹 ﺍﻣﺎﻡ ﻛﺎﻇﻢ ﻋﻠﻴﻪ ﺍﻟﺴﻠﺎﻡ: ﻫﺮ ﻛﺲ ﻟﻘﻤﻪ ﺍﻯ ﺍﺯ ﭘﻴﻪْ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺩﺭﻭﻥ ﺧﻮﺩ ﺑﺒﺮﺩ، ﺁﻥ ﻟﻘﻤﻪ ﻫﻢ ﺍﻧﺪﺍﺯﻩ ﺧﻮﺩ، ﺑﻴﻤﺎﺭﻯ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺑﺪﻥ ﺑﻴﺮﻭﻥ ﻣﻰ ﺑﺮﺩ..
طرزتهیه روغن شحم گاو
🔸روغن شحم گاو به روغن چربی اطراف قلوه گاه گاو اطلاق می گردد که روغن بسیار لطیفی است و زود آب می گردد. برای این که نسوزد و خوب آب شود باید همراه آن، مقداری از روغن های جاهای دیگر داخل شکم گاو که جزء احشاء است و کمی مقاوم تر از روغن اطراف قلوه می باشد نیز اضافه نمایید.
🔹 مثلاً به ازای یک کیلو چربی اطراف قلوه، دویست گرم نیز چربی احشاء را داخل ظرفی ریخته و بگذارید با شعله سوزنی کم کم آب شود.
(اگر شعله سوزنی باشد نیازی به چربی و احشاء داخلی نیست فقط مواظب باشید ته نگیرد و اگر میخواهید مثل روغن زرد دانه دانه شود هر مقداری که شحم اب میشود از ظرف خارج کنید تا انتها به این نحوانجام دهید)
🔸بعد از آب شدن، روغن را از صافی بگذرانید و در یخچال نگهداری نمایید.
🔹این روغن یکی از بهترین روغن هایی است که برای انسان مفید است.
🔸برای آب کردن چربی زیر شکم نیز استفاده از روغن شحم گاو درمصرف خوراکی خود توصیه شده است که بسیار برای تناسب اندام موثر است.
🔹روغن های حیوانی بویژه شحم گاو و روغن زرد گاوی حکم بنزین برای سلول های قلب را دارند
🔸این روغن بر خلاف روغن دنبه بی بو بوده وسریع الهضم میباشد ودر رگها رسوب هم نمیکند.
روغن دنبه گوسفند
روغن دنبه برخلاف عقیده بعضی ها که میگویند چاق میکند، اصلا اینطوری نیست و خوردنش مشکلی ندارد فقط توصیه شده بالای 40 سال دنبه رو لای نان نگذارند و نخورند وگرنه خوردن رووغنش مشکلی ندارد.
روغن دنبه
یکی از روغنهای مورد تایید، جهت استفاده روغن دنبه هست که در قدیم طرفداران زیادی داشته بطوریکه تا چند دهه پیش دنبه از گوشت گران تر بوده و ارزش بیشتری برای آن قائل بودند.
خصوصیات روغن دنبه
-دنبه در دستورات دارویی هم بعنوان ضدافسردگی مطرح میشود.
- سبب لاغری
- آرامش اعصاب
- زیبایی صورت و ...
طرز تهیه روغن دنبه
روش اول:
جهت تهیه روغن دنبه باید اول دنبه را ریز ریز کنید و شب تا صبح آن را در آب نمک دریای رقیق بگذارید و صبح آن را آبکش کرده و در ظرفی بریزید و داخل آن، بسته به حجمش یک تا دو لیوان آب بریزید و روی اجاق گاز قرار داده و شعله را خیلی کم کنید تا به صورت سوزنی و آهسته داغ بشود.
برای گرفتن بوی دنبه، میتوانید از مواد خوش بو همچون هل، دارچین، گلاب یا پوست پرتقال و امثال آن استفاده کنید، سپس بعد از آماده شدن آن را از صافی رد کنید تا شفاف بشود.
البته بهترین روش بوگیری دنبه این هست که پس از بیرون آوردن از آب نمک دریا، اضافه آب را دور ریخته و دنبه را با شیر محلی گاو بگذارید بتدریج بجوشد و چند عدد هل اضافه کرده و برای اینکه رنگ طلایی بگیره زردچوبه بریزید.
روش دوم:
4 کیلو دنبه، یک لیوان سرکه، 2 لیوان ماست، 2 عدد پیاز و عدد هل تازه به صورت چرخ شده، با حرارت ملایم،بعد از شش ساعت روغن می اندازد
روش سوم:
برای از بردن بوی دنبه، زمانیکه دنبه روی آتش هست به ازاء هر سه کیلو دنبه یک لیتر شیر اضافه کنید. دقت کنید برای شلعه ور نشدن ظرف، دنبه را از روی آتش بردارید. سپس آنقدر حرارت دهید تا حجم شیر افزوده شده از بین برود. محصول بدست آمده مایعی زرد رنگ میشود که بوی بد هم ندارد.
یعنی اولا : روغن شما مایع است و جامد نیست.
دوم : بوی نامطبوع ندارد.
🔸روش چهارم:
دنبه که کمی به روغن آمد، ابتدا به ازای هر 4کیلو دنبه، چهار لیوان سرکه بریزید. کمی که گذشت سه لیوان ماست بریزید. دو عدد سیب و دو عدد پیاز و یک لیوان گلاب را هم ده دقیقه آخر اضافه کنید. روغن شما بو و طعم دلپذیری میگیرد
روغن دنبه مایع هست مثل روغن کوهان شتر ولی روغن پیه یا چربی گوشت جامده. میتوانید یک قاشق ماست هم بهش بزنید همان کار را میکند. اگر میخواهید نیمه جامد باشد، کمی پیه هم با دنبه سرخ کنید.
سرکه هم میشود ریخت. هم باعث میشود روغن ماندگاری اش بالا برود هم رنگ شفافی داشته باشد.
بطور کلی در روغن دنبه مواد متنوعی میتوان ریخت. از میوه و ماست و آرد و به و پیاز و شیر گرفته تا سرکه و زعفران و ...
برای خورشها در روغن دنبه، علاوه بر زردچوبه، دارچین و زنجبیل تازه رنده شده و کمی نمک یا میخک، زیره، یک حبه سیر رنده شده، گلپر میتوان ریخت.
روغنی که برای خورش درست میکنیم نیمه جامد هست و ادویه دار و روغنی که برای پخت برنج درست میکنیم مایع و بدون ادویه.
توجه :
تفاله باقی مانده از تهیه دنبه اگر سوخته و سیاه نشده باشد، خوردنش اشکالی ندارد ولی مواد سوخته را اصلاً نباید خورد چرا که تولید خلط بد میکند.
روغن دنبه برای افراد مسن و افرادی که مشکل قلبی دارند خیلی توصیه نمی شود، بهتر است روغن کنجد و زیتون مصرف کنند.